Blogs

Gedurende de periode 2007 tot en met mijn vertrek in 2016 als bibliothecaris bij Atria, Kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, schreven ik en ook anderen blogs voor de website. Na enkele jaren bleek dat het instituut alle blogs had verwijderd. Een schat aan materiaal ging verloren en ik besloot mijn eigen blogs te behoeden voor de vergetelheid en begon met een eigen blogsite The Flying Camel. Ik plaats hier mijn oude en nieuwe blogs over een diversiteit aan onderwerpen die me interesseren. De ergernis over het verdwijnen van mijn blogs heeft uiteindelijk tot iets positiefs geleid: een eigen, nu geheel vernieuwde website.

Alle blogs
Feminisme
Gender en sekse
Erotiek en seksualiteit
Lesbo-geschiedenis
Jodendom
Kunst
Literatuur
Muziek
Personen
In Memoriam
Autobiografie
Overige
Blog

Het wonder van het verschil. Van homo-emancipatie tot een oneindig alfabet

We worden horendol van dat hele onuitsprekelijke lijstje LHBTQIA+ , verzucht menig persoon tegen mij. Menig persoon: daar hoort dan niet alleen de doorgewinterde hetero bij, maar ook menig van de norm afwijkend persoon. Ja, ons hele denken in de eenvoudige formules m/v en he/ho/bi wordt aan het schudden gebracht. We worden aan het denken gezet niet alleen over anderen maar ook over onszelf en dat is een positieve ontwikkeling.
Lees verder
Blog

Kunstenaar aan zee – Renée Schouwenberg

Wie had kunnen denken dat ik op 10 juni van dit jaar (2023) weer aan de Oosterschelde zou staan met de geliefde van Renée en vrienden om haar as te verstrooien. Renée overleed na een kort en heftig ziekbed op 5 mei 2023. Terwijl het water steeg onder een blakerende zon, herdachten wij haar en ik moest denken aan onze gesprekken over liefde en overgave. In Trouw van 26 juni 2023 verscheen een waardig Naschrift van Noor Hellmann. Foto/collage: Ingrid van de Linde
Lees verder
Blog

De schaamteloze erotiek van Violette Leduc

Het is zeker dat de beroemde Franse uitgever Gaston Gallimard één keer in zijn loopbaan een slapeloze nacht heeft gehad. Dat was na het lezen van Ravages van Violette Leduc. Gallimard had reeds twee boeken van haar gepubliceerd (L’Asphyxie, 1946 en L’Affamée, 1948), maar dit boek achtte hij niet publikabel. Als ik die ravageuse in mijn stal laat, dan krijg ik vaders en moeders tegen mij, de ouders van leerlingen, de helft van het land.
Lees verder
Blog

Lust & Gratie (1983-2001) Digitaal!

In herfst 1983 verschijnt het eerste nummer van Lust & Gratie met een tienkoppige redactie. Ondertitel: Lesbisch Kultureel tijdschrift. Een ondertitel die nog vaak speels zal veranderen en uiteindelijk werd: driemaandelijks literair tijdschrift.
Lees verder
Blog

De Piersonstraat: een kraakgeschiedenis

In de zomer van 1980 besluit de Nijmeegse kraakbeweging het op te nemen voor de bewoners van de Piersonstraat, gelegen in de binnenstad van Nijmegen. In deze straat dreigen veertien huisjes te worden gesloopt omdat de gemeente vindt dat er een parkeergarage moet komen. Ook de feministen sluiten zich aan bij de protesten en de bezetting van de Piersonstraat.
Lees verder
Blog

Op naar het Nieuwe Abnormaal!

Hoe lang duurt het voordat er iets echt tot ons doordringt? Gisteren hoorden we dat alle maatregelen die ons moeten behoeden om besmet te worden door het Coronavirus zullen worden verlengd en daarbij komt iedere keer de vraag: ‘Wanneer kunnen we weer terug naar het oude normaal?’ Terug naar het oude normaal?
Lees verder
Blog

Zog Maran in Judeo-Espagnol: Dime Marano

Binnenkort is het Pesach en dan zal aan veel jiddische seidertafels het lied Zog Maran klinken. Het is een lied, een tweespraak waarin aan een marano (eigenlijk een scheldwoord voor Joden in Spanje/Portugal die weliswaar gedoopt waren, maar toch in het geheim hun joodse tradities in ere hielden) wordt gevraagd hoe er Pesach wordt gevierd als het eigenlijk niet mag.
Lees verder
Blog

De Wespendoder en de Natuur

Onder het dak raast een geluid dat er voorheen niet was. Het gescharrel van muizen en vogels is verstomd en een onheilspellend gezoem is er voor in de plaats gekomen. Als ik mijn lichaam en hoofd uit het dakraampje wurm, zie ik dat er wespen in en uit een dakpan vliegen. Ook op een andere plek op het dak is het een vrolijk komen en gaan.
Lees verder
Blog

Opgehokt, uitgeteld en van de troon gestoten

Dit is een interessante tijd want al het wapengekletter, alle echte oorlogen, alle uitpuilende wapendepots, alle bewapende survivalists, jihadisten en rebellengroepen in landen waar het volk nauwelijks voldoende te eten heeft maar waar altijd geld is voor wapentuig, halen niets uit tegen de onzichtbare vijand met de mooie naam Corona.
Lees verder
Blog

OORLOG

In een oorlog wordt alles zwart-wit, goed en kwaad, vriend en vijand zijn duidelijk van elkaar onderscheiden, en wie nuances aanbrengt, wordt zowel door vriend als vijand gehaat en uitgestoten.
Lees verder
Blog

Ischa Meijer en Andreas Burnier

Wat zowel voor Ischa als Andreas geldt, is dat zij via de taal gevoelens die niet werden benoemd, werden verzwegen of waarover werd gelogen, benoemden en de wortels ervan blootlegden en taboes doorbraken. Zij gingen ver daarin, zij het op verschillende manieren, en daarin zit ook hun beider verwantschap en waardering voor elkaar.
Lees verder
Blog

Chronische voyeurs en zachte moordenaars: Susan Sontag over fotografie

De fotograaf probeert de realiteit, die wordt gezien als iets weerspannigs en onbereikbaars, gevangen te zetten, in haar/zijn macht te krijgen. Daarom is elk fotograferen tevens een aggressieve daad, ook al is de fotograaf nog zo vervuld van goede bedoelingen. Susan Sontag spreekt in dit verband niet voor niets over zachte moordenaars.
Lees verder
Blog

Lesbische geschiedenis: Pottengrot Nijmegen 1979

In de kelder van café De Plak in Nijmegen begon Ineke Zijlmans, met later Bobby Linschoten en Daniel van Mourik als barhulpen, in 1979 op zondagavond van tien tot vier uur in de nacht 'De Pottengrot', een bar voor lesbische vrouwen. In mijn boek Tropenritme schreef ik een hoofdstuk over deze roemruchte bar.
Lees verder
Blog

De Notre Dame en de Misérables

Het is dinsdag 16 april 2019. Gisteren om 19.00 kwamen de berichten binnen over de brand van de Notre Dame in Parijs.
Lees verder
Blog

Nashville Verklaring: een gevaarlijk manifest

Mijn God gruwt van het zwijgen tijdens de nazi-jaren, maar zal zeker ook gruwen van wat mijn medemensen wordt aangedaan in naam van de Nashville Verklaring.
Lees verder
Blog

Feministische archeologie: Maurycy Gottlieb en de Grote Verdwijntruc

Een mooi voorbeeld van hoe stuitend en ingewikkeld het blootleggen van de mannelijke blik kan zijn, vond ik in een artikel uit 2006 van Pnina Lahav, ‘A Chandelier for Women. A tale about the Diaspora Museum and Maurycy Gottlieb’s ‘Day of Atonement’ – Jews praying on Yom Kippoer’
Lees verder
Blog

Aretha Franklin (1942-2018) en James Baldwin (1924-1987)

De jazz, de blues, de gospels, wij genieten van die vitale muziek maar dreigen de pijn van de geschiedenis te vergeten waaruit deze muziek is voortgekomen.
Lees verder
Blog

Berthe Morisot (1841 – 1895) schilder van licht

Waar dagboeken vaak de worstelingen en schaduwkanten van het bestaan vastleggen, wilde Morisot juist in haar kunst de vluchtige lichte momenten vastleggen en dat getuigt van een gezond realisme.
Lees verder
Blog

Is er dan niets meer heilig?

Het moderne levensgevoel verdraagt geen geheimen. Het parasiteert op de permanente onthulling, het openbaar maken niet alleen van negatieve geheimen (wandaden), maar ook van geheimen die juist hun kracht onlenen aan het feit dat zij onuitsprekelijk zijn en omzichtig dienen te worden benaderd.
Lees verder
Blog

Dreaming in Yiddish Award 2017 Shura Lipovsky

Shura Lipovsky is the first European artist to be be awarded the Dreaming in Yiddish Award 2017, an Award in honour of Adrienne Cooper who died in 2011.
Lees verder
Blog

In Memoriam: Rosa Ubjaan

Zaterdag 25 november 2017 was de uitvaart van Rosa Ubjaan. Zij werkte meer dan dertig jaar bij Atria, Instituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis en stierf onverwacht op zestigjarige leeftijd.
Lees verder
Blog

#Metoo & #WaaromIkNiet

Iedereen die deel uitmaakte van de vrouwenbeweging in de jaren zeventig, wist dat geweld tegen en intimidatie van vrouwen een immens probleem was.
Lees verder
Blog

In Memoriam: Carla Brünott 1938 – 2017

Zij paarde een tomeloze werkdrift met talloze initiatieven om de positie van vrouwen te verbeteren en hun culturele bijdragen onder de aandacht te brengen.
Lees verder
Blog

In Memoriam: Nicoline Meiners 1942 – 2017

Als ik aan Nicoline denk, denk ik aan boeken. Veel boeken en overal: in haar kelder, haar huis, haar winkel en in andere voor het publieke oog verborgen opslagruimten. Door haar kwam ik in een rijke antiquarische vrouwenboekenwereld.
Lees verder
Blog

Lesbian Nation

We spitten de hele geschiedenis om en groeven naar de schatten die daarin verborgen lagen en maakten nieuwe geschiedenis door het scheppen van een cultuur die meer was dan een subcultuur.
Lees verder
Blog

LOVER 40 jaar: van papieren tijger tot online journalistiek

Lover bestaat 40 jaar en ik ben trots op deze mijlpaal en ik ben trots op al die vrouwen en mannen die het tijdschrift en nu de website tot een belangrijk podium van de feministische beweging hebben gemaakt.
Lees verder
Blog

Muziek uit mijn jeugd

Manja Ressler vroeg mij via FB in 2015 om zeven dagen lang muziek uit mijn jeugd te delen. Dat heb ik gedaan met youtube fragmenten. Hier alleen met foto’s. Van Bill Haley tot Conny Froboess, van Soeur Sourire tot Leonard Cohen en meer.
Lees verder
Blog

Kill the Widow

Op 17 november 2015 was er in de Rode Hoed een Hommage aan Andreas Burnier vanwege het verschijnen van Burniers biografie. Ik sprak daar de volgende column uit.
Lees verder
Blog

Locks of Love

Bij veel van de bouquinisten zijn tegenwoordig ook slotjes te koop. Hangsloten die door geliefden aan een brug worden vastgeklonken en vervolgens wordt het sleuteltje in de Seine gegooid.
Lees verder
Blog

Afscheid Maaike Meyer hoogleraar (2014)

Een van de leukste, meest creatieve, speelse, feministische hoogleraren neemt nu (2014) afscheid van het wetenschappelijke bedrijf. Een hoogleraar die ook trouw bleef aan haar hartstocht voor de orale cultuur en die combineerde met haar wetenschappelijke status.
Lees verder
Blog

Vrouwencultuur in de Valeriusstraat: honderd jaar Fontainehofje

Elke Amsterdammer kent de hofjes in de Jordaan en op de grachten en het beroemdste hofje, het Begijnhof, maar weinigen kennen het Fontainehofje. Gesticht in 1754 en sinds 1913 gevestigd aan de Valeriusstraat.
Lees verder
Blog

Barsten in het paradijs

Tot mijn 11de levensjaar was mijn leven een paradijs en deed ik alles wat mijn jongens- en meisjeshart begeerde. Maar met het klimmen der jaren kwamen er barsten in dat paradijs. Het bleek te zijn opgedeeld in gebieden die je als meisje niet meer mocht of kon betreden.
Lees verder
Blog

Violette: een woestijn in monologen

Vorige week heb ik na het zien van de film ‘Violette’ een kaars aangestoken om Violette Leduc te eren en te herinneren zoals je dat doet bij een dierbare overledene. Leduc behoort voor mij bij de grote Franse schrijvers.
Lees verder
Blog

Van Bron van eenzaamheid tot Gay Canal Parade

Amsterdam baadde in een zonnig stralend licht. Langs de grachten was het één groot feest van omstanders die alle deelnemers aan de Parade toejuichten.
Lees verder
Blog

Van Nachtwacht tot Wombtomb

Het Rijksmuseum laat ons de rijke geschiedenis van de Nederlandse kunst zien. Beroemde werken geschilderd door grote mannen. Maar op de derde verdieping (1900-2000) zie je een andere wereld ontstaan: een kunstwereld die zich opent voor nieuwe visies. We zien Ferdi Jansen en Marlene Dumas die oude thema’s van dood en leven nieuw leven inblazen en een onconventionele man, Bas Jan Ader, die huilt en zichzelf tot subject van zijn kunst maakt.
Lees verder
Blog

In Memoriam: Phil van der Linden (1941-2013)

Afgelopen zaterdag 1 juni 2013 is Phil van de Linden op 72-jarige leeftijd overleden. Zij was de mede-initiatiefneemster van het begin jaren zeventig opgerichte feministische filmkollektief Cinemien.
Lees verder
Blog

Van Sylvia Beach tot Sylvia Beach Whitman

De beroemde boekhandel Shakespeare & Company in Parijs die in 1919 werd opgericht door Sylvia Beach, daarna werd voortgezet door George Whitman tot 2011, is nu in handen van zijn dochter Sylvia Beach Whitman.
Lees verder
Blog

V-Day: One Billion Rising

Wereldwijd gaan a.s.donderdag 14 februari 2013, op Valentijnsdag, vrouwen, meisjes en mannen die met hen sympathiseren dansen om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes.
Lees verder
Blog

In memoriam: Frida Balk-Smit Duyzentkunst & Christiane Hardy

Twee crematies in een week van twee vrouwen die een generatie verschilden: Frida Balk werd geboren in Amsterdam in 1929 en Christiane Hardy in 1950 in Heerlen.
Lees verder
Blog

Op zoek naar de verloren vrouw 3

Opnieuw aandacht voor de documentaire èn het boek van Michiel van Erp, I am a woman now. Het boek biedt uitgebreide interviews en is een welkome aanvulling op de documentaire. Het verhaal van Jean Lessenich is anders dan dat van de anderen.
Lees verder
Blog

Op zoek naar de verloren vrouw 2

Zal het bekijken van de prachtige documentaire van Michiel van Erp ‘I am a woman now’ en het lezen van zijn boek mij verder brengen in mijn zoektocht?
Lees verder
Blog

Op zoek naar de verloren vrouw 1

De vele televisie programma’s deze weken over transgender en het rapport van het CPB over transgender doet de oude vraag: ‘Wat is een vrouw?’ herleven.
Lees verder
Blog

De jongen in het rode vest

Misschien is de jongen met het rode vest wel een jongen die droomt dat hij een meisje wil zijn, of een meisje dat zich heeft verkleed als een jongen.
Lees verder
Blog

In Memoriam Adrienne Rich: Dichter en Denker (1929-2012)

Op 27 maart 2012 overleed Adrienne Rich, een gedreven en gepassioneerde dichter en denker.
Lees verder
Blog

Anna Bijns prijsuitreiking 2012

Het is donderdagavond en we zitten in de Rode Hoed bij de uitreiking van de Anna Bijnsprijs 2012 die dit jaar gaat naar Minke Douwesz en haar roman ‘Weg’.
Lees verder
Blog

De Man weer Man: wacht u voor vercrotting

Eens in de zoveel tijd staat er iemand op (meestal zijn het mannen maar soms is het ook een vrouw), die de alarmklok luidt over de tanende mannelijke normen en waarden.
Lees verder
Blog

Maaike Meijer en het radicaal-feminisme

De drie vrouwen van Paarse September sloegen met een bijl een wak in de ijszee van bevroren opvattingen en dat was hun grote kracht.
Lees verder
Blog

DSM-5 De pathologisering van transgenders

Sinds 1980 is homoseksualiteit uit de DSM (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) verdwenen maar of we blij moeten zijn wat ervoor in de plaats is gekomen is nog maar de vraag.
Lees verder
Blog

Vrouwelijk leiderschap – echt iets voor vrouwen

Laten we maar eens een tijd het glazen plafond het glazen plafond laten. Je kunt met een moker tegen het glas gaan beuken en soms kom je er doorheen, maar je kunt ook de weg onderlangs of binnendoor kiezen.
Lees verder
Blog

Eros en de dichters 2: M. Vasalis

In de gedichten van Vasalis voel en lees je de hartstocht. Een hartstocht, eros, die zich op het meeste elementaire niveau manifesteert als seksualiteit, maar die kan opstijgen tot een liefdeskracht die de ziel weer in verbinding brengt met haar land van herkomst.
Lees verder
Blog

Eros en de dichters 1 het Hooglied

Als ik Het Hooglied (Shir Ha’Shirim, het Lied der Liederen), lees dan grijp ik meestal meteen naar een ander boek dat binnen handbereik ligt: Een Arabische tuin. Klassieke Arabische Poëzie.
Lees verder
Blog

O, die tuinbroek!

De tuinbroek is geworden tot een van de mythes van het Tweede Golf feminisme en omdat mythes bijna niet uit te bannen zijn, wordt het tijd om de tuinbroek in ere te herstellen.
Lees verder
Blog

Fragen – meer vragen!

In het project FRAGEN (FRAmes on GENder) hebben Europese vrouwenbibliotheken en onderzoekers uit EU landen, plus Turkije en Kroatië belangrijke feministische teksten uit de periode van de Tweede Feministische Golf tot nu geselecteerd en online beschikbaar gesteld.
Lees verder
Blog

De man als lesbienne

De man als lesbienne. Daar moeten er meer van komen dan komt het wel goed met de wereld.
Lees verder
Blog

Column: als in Amsterdam

Als in Amsterdam Aletta 75 jaar bestaat, een gure oostenwind je vanuit alle hoeken omverblaast, de straten ‘s ochtends vroeg wit bestoven zijn en een weldadige stilte zich als een koepel over de stad welft...
Lees verder
Blog

Mannen aan de keukentafel

Bij tijd en wijle schuift er in de vrouwenbeweging een uitzonderlijke man aan om de gelederen te versterken. Een van die mannen is Carel V. Gerritsen (1850-1905).
Lees verder
Blog

Klachten tegen Suitsupply afgewezen 3

Voor zover de klacht luidt dat de uitingen vrouwonvriendelijk zijn, overweegt de Commissie dat de wijze waarop de man en de vrouw in de verschillende uitingen zijn afgebeeld, niet getuigt van gebrek aan respect jegens de vrouw.
Lees verder
Blog

Vrouwensmoking en mannenrok 2

In 1967 ontstaat er enig ophef in de haute couture wereld als de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent een damessmoking introduceert. Vrouwen als Bianca Jagger, Catherine Deneuve en Lauren Bacall waren de pioniers van deze revolutionaire dracht.
Lees verder
Blog

Echte mannen dragen geen pak van Suitsupply 1

Je hoeft geen feminist(e) te zijn om de reclamecampagne ‘shameless’ van Suitsupply arrogant, autoritair en seksistisch te vinden.
Lees verder
Blog

Anna Blaman en haar Harley-Davidson

De Hells Angels zullen zich wel drie keer in de siliconenbiceps moeten knijpen om te geloven dat hun geliefde icoon, de Harley-Davidson, nu verwijst naar de potteuze schrijfster Anna Blaman.
Lees verder
Blog

k.d.lang: Stand by your man 2

In 1987 brak een ware revolutie uit toen k.d. lang met zeer kort haar, een rare rok, kleurig westernhemd en grote laarzen over het podium van de Grand Ole Opry stampte.
Lees verder
Blog

Tammy Wynette: Stand by your man 1

Stand by Your Man is het lied dat miljoenen mensen kennen en waarover Hilary Clinton in 1992 opmerkte in een interview naar aanleiding van de seksuele escapades van haar man en president van de Verenigde Staten: ‘I wasn’t some little woman “standing by my man” like Tammy Wynette.’
Lees verder
Blog

De erotiek van Anna Blaman

‘In wezen heb ik zo’n smachtende natuur dat ik me al zou kunnen branden aan een vrouw als ik haar ternauwernood zou aanraken.'
Lees verder
Blog

Stedemaagd – de mooiste single van Amsterdam

Op vrijdag 11 juni 2010 werd een replica van de originele stedemaagd van Amsterdam weer op haar sokkel bij de ingang van het Vondelpark gehesen.
Lees verder
Blog

Anne Lister (1792-1840): Rosetta-steen van de lesbische geschiedenis

Anne is al jong een excentrieke verschijning en wordt door de inwoners van Halifax ‘Gentleman Jack’ genoemd.
Lees verder
Blog

In Memoriam Sylvia Bodnár (1946 – 2010)

Sylvia tartte door haar verschijning en uitstraling ook elk cliché van een feministe: zij was altijd goed gekleed in strak gesneden pakken of snelle broeken met fraaie hemden.
Lees verder
Webdesign & development: www.silicium.nl