k.d.lang: Stand by your man 2

Tags:k.d. lang,

Eerder gepubliceerd op 21-8-2010 op de blogsite van Aletta door Ineke van Mourik (bibliothecaris).

Langzamerhand werd het haar in Nashville minder hoog en in 1987 brak een ware revolutie uit toen k.d. lang met zeer kort haar, een rare rok, kleurig westernhemd en grote laarzen over het podium van de Grand Ole Opry stampte en iedereen versteld deed staan.

 

Of zoals een journalist opmerkte: ze ziet eruit als een jongen, kleedt zich als een meisje en zingt als een vogel. k.d. lang zingt inmiddels een ander soort muziek, maar heeft een onuitwisbare indruk in de country music gemaakt. Als er iemand trouw was aan haar innerlijke ‘man’ en daar uiting aan gaf dan was het wel k.d. lang. Zij ‘stood by her man’ en dat werd haar niet meteen in dank afgenomen. Lang is vegetarisch, feministe, performance kunstenaar, genderbender, een voorvechtster van dierenrechten en bovendien lesbisch en bracht alle heilige huizen in de wereld van de country music aan het schudden. Hoe korter het haar, hoe minder dicht bij de God van de hetero countrywereld, maar hoe dichter bij de essentie van k.d. lang zelf. Het zijn de jaren tachtig en steeds meer vrouwen en mannen laten zich niet meer mangelen door conventies van wat vrouwelijk of mannelijk behoort te zijn en bij welk lichaam dat hoort. Dat proces begon al eerder voorzichtig in de jaren zestig, maar naarmate de eeuw vorderde en we in een nieuwe eeuw belandde nam de speelsheid toe. Madonna, David Bowie, Marilyn, Dana International, Frederique Spigt, Lady Gaga, zijn maar een paar voorbeelden.

 

Country music is muziek van het volk en als je wilt weten wat er leeft dan is het de moeite waard om de teksten van die liederen te bestuderen. Alle culturele uitingen dragen bij aan hoe wij onszelf zien of willen zien, hoe we ons voelen, welke verlangens we hebben en muziek is in dit proces een krachtig instrument. Maaike Meijer die in 1999 het ambt van bijzonder hoogleraar, ingesteld door Opzij, aanvaardde, heeft een hartstocht voor het populaire lied. Haar leeropdracht was ‘Gender, Representatie en Macht’. Op de dag van haar oratie togen wij met een bus vol feministen uit de Randstad naar Maastricht waar de speelse nieuwbakken hoogleraar ons en al haar collega’s verraste met een lezing over populaire liedteksten uit de jaren vijftig en zestig. Ter illustratie bracht de professor zelf de liedteksten ten gehore en na afloop zong Corrie Brokken (inmiddels juriste) nog enkele liederen uit haar vroegere, zeer populaire repertoire. Een repertoire waar Maaike Meijer zowel conservatieve geluiden, maar ook smeulende brandhaarden van onvrede in ontdekte.
Het zou de moeite waard zijn om ook eens op deze manier naar country music te luisteren. Luister naar de bijzondere stemmen van vrouwen die je een blik gunnen in hun leven en hun geschiedenis. Meestal is dat het leven van witte heterovrouwen, met af en toe iemand als k.d. lang ertussen.

 

Maar de wereld verandert, zelfs in Nashville, Tenessee, zij het soms erg langzaam. In 2003 werd de muziek van het country trio de Dixie Chicks nog geboycot omdat zij kritische uitspraken deden over de Irakoorlog. Het moest nog tot 2007 duren voordat een zwarte country zangeres op het podium van de Grand Ole Opry stond: Rissi Palmer. Zij heeft een stem als een klok en lang zwart krullend haar. Hoog haar, kort haar, krullend haar, al het haar mag er zijn, dicht bij God of niet.

 

http://www.kdlang.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/K.d._lang

http://www.rissipalmer.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Rissi_Palmer
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dixie_Chicks

 

Verder lezen zie collectie Atria:

k.d. lang, Rose Collis

k.d. lang, an illustrated biograpy by David Bennahum (met veel prachtige foto’s)

Machtige melodieën; populaire teksten uit dejaren vijftig en zestig als bron voor cultuurgeschiedenis, Prof.Dr. Maaike Meijer

Gerelateerde blog:

Blog

Tammy Wynette: Stand by your man 1

Stand by Your Man is het lied dat miljoenen mensen kennen en waarover Hilary Clinton in 1992 opmerkte in een interview naar aanleiding van de seksuele escapades van haar man en president van de Verenigde Staten: ‘I wasn’t some little woman “standing by my man” like Tammy Wynette.’
Lees verder
Webdesign & development: www.silicium.nl