Echte mannen dragen geen pak van Suitsupply 1

Tags:Suitsupply,

Eerder gepubliceerd op 21-11-2010 op de blogsite van Aletta door Ineke van Mourik (bibliothecaris)

Je hoeft geen feminist(e) te zijn om de reclamecampagne ‘shameless’ van Suitsupply arrogant, autoritair en seksistisch te vinden. Hopelijk gaat de Reclamecodecommissie in haar uitspraak, die deze week moet komen, verder dan de dooddoener ‘aanstootgevend’.

 

Onuitroeibaar
Er is niets tegen de pakken van Suitsupply. Er is iets tegen de reclamecampagne van Suitsupply waarin het dragen van zo’n pak wordt geassocieerd met een voor mij gedateerde (maar blijkbaar nog zeer aantrekkelijke) vorm van mannelijkheid.
Dat oude beelden en opvattingen, gebaseerd op mannelijke arrogantie en dominantie, een bijna onuitroeibaar bestaan leiden, weet bijna ieder weldenkend mens. Maar om deze beelden in de publieke ruimte te etaleren dat is het ergerlijke. Dat is geen reclame, dat is seksistische propaganda. Ik mag hopen dat deze beelden spoedig zullen behoren tot de fossiele resten van een oud gedachtengoed.

 

Schaamrood
De reclamemakers die zo werken zijn gespeend van elke vorm van ethiek. Dat er een plaats, een tijd, een situatie is voor bepaalde uitingen. Ik moest denken aan het verhaal over Albert Schweitzer. Hem werd gevraagd: ‘Wat vindt u van de westerse beschaving?’, waarop hij antwoordde: ‘Dat lijkt me een goed idee.’
Om te behoren tot een samenleving waarin ‘shameless’ en seksisme een aanbeveling is, jaagt mij het schaamrood naar de kaken. Het gaat mij aan het hart dat dit soort reclamemakers het vrije woord, de vrijheid van expressie misbruikt voor winstbejag en goedkope aandacht. Het akeligste is nog wel dat het heeft gewerkt en dat degenen die er zich over opwinden tevens tot dat succes bijdragen. Daarom is mijn hoop gevestigd op de echte man.

Echte mannen verenigt u!
Ik vraag mij af of dit de beelden zijn die een echte man graag van zichzelf ziet? Het had Suitsupply gesierd als er eens een nieuw beeld van mannelijkheid wordt getoond. In de kunst en de mode is genoeg hierover te vinden. Zie mijn aansluitende blog.
Een echte man, die erotiek, seksualiteit en vrijheid van expressie, serieus neemt, laat zich dus geen pak aanmeten bij Suitsupply.
Echte mannen verenigt u! En protesteer eens (en niet onder het mom dat het zo confronterend is voor kinderen) tegen dit beeld dat ook voor veel mannen degraderend is, dan kunnen wij feministen onze blogs aan andere onderwerpen besteden.

 

Een beeld is niet zomaar een beeld, een pak is niet zomaar een pak. Suitsupply had ook kunnen kiezen voor stijl en elegantie, maar nu zal altijd de associatie blijven bestaan met die ranzige reclame. Daarom heb ik nog een laatste tip voor Suitsupply. Laat vooral aan de buitenkant van het pak zien waar het pak vandaan komt: ‘Tailormade by Suitsupply’. Onthoud de naam. Dan weten we meteen wat voor vlees we in de kuip hebben.

 

Blogs:
Het siert Lover dat al in September aandacht aan dit onderwerp werd besteed.
http://www.tijdschriftlover.nl/blog/opinie/geen_seks_maar_wel_pure_macht…

 

Lees ook de reactie van het fotomodel van de reclamecampagne op de acties van feministen:
http://chariko84.wordpress.com/2010/09/

 

Zoek op de site van Atria (www.atria.nl) onder ‘mannelijkheid’ en je vindt 86 pagina’s verwijzingen naar de collectie.

Gerelateerde blog:

Blog

Vrouwensmoking en mannenrok 2

In 1967 ontstaat er enig ophef in de haute couture wereld als de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent een damessmoking introduceert. Vrouwen als Bianca Jagger, Catherine Deneuve en Lauren Bacall waren de pioniers van deze revolutionaire dracht.
Lees verder
Webdesign & development: www.silicium.nl