In Memoriam: Nicoline Meiners 1942 – 2017

Rede uitgesproken op de afscheidsbijeenkomst van Nicoline Meiners op 4 maart 2017 in Schuilkerk de Hoop in Diemen door Ineke van Mourik. 

Als ik aan Nicoline denk, denk ik aan boeken. Veel boeken en overal: in haar kelder, haar huis, haar winkel en in andere voor het publieke oog verborgen opslagruimten. Door haar kwam ik in een rijke antiquarische vrouwenboekenwereld.

 

Ik weet niet meer precies wanneer ik haar voor het eerst ontmoette, de vrouw die door Ischa Meijer in een interview met haar ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Lorelei in 1991, de antiquarioniste werd genoemd. Ik denk eind jaren zeventig begin jaren tachtig toen ik vanuit Nijmegen en werkzaam in boekhandel de Feeks vanwege de liefde en feminisme vaak in Amsterdam kwam. Nicoline’s winkel op de Prinsengracht was behalve een schatkamer van bekende en onbekende werken een ontmoetingsplaats. Nicoline troonde achter een tafel met haar kaartenbakken en op de tafel stond een ouderwetse theepot op een lichtje. De theepot, een  leunstoel en tafeltje met schemerlamp in de hoek, kwamen uit de erfenis van haar tante Annie. Daardoor kreeg de winkel een nog groter antiquarisch cachet.

Nicolione’s gehechtheid aan haar boeken was groot, zeker als het een bijzonder exemplaar betrof. Zo was ik begin jaren tachtig op zoek naar het subversieve S.C.U.M – manifest van Valerie Solanas en zij bleek dat thuis te hebben. Op een middag bracht ik haar een bezoek en we zaten op haar balkon thee en daarna wijn te drinken. Elke keer probeerde ik het gesprek op het S.C.U.M-manifest te brengen maar handig ontweek zij het onderwerp door enthousiast over andere boeken te vertellen. De aanhouder wint: uiteindelijk haalde zij het beruchte boekje tevoorschijn en heeft zij het met frisse tegenzin aan me verkocht.

 

Later toen ik werkzaam was als bibliothecaris bij het IIAV (nu Atria) gingen we een aantal keren samen haar opslagruimten in (op diverse plekken in de stad) om uit de door haar verzamelde schatten een selectie te maken voor onze collectie. Dat ging altijd gepaard met enorm (terecht) gemopper over de catalogus. Zo werd zij ook enigszins de schrik van diverse medewerksters toen ik haar had gevraagd de noodzakelijke correcties in de catalogus aan te brengen. Zij was een dwarse perfectionist, maar met een vurig feministisch hart. Zij heeft prachtige oude boeken, tijdschriften en pamfletten verkocht en geschonken aan het instituut.

 

In het interview met de soms treiterige Ischa (ze waren duidelijk aan elkaar gewaagd want zij heeft hem onder de tafel ook nog geschopt) zegt zij na een vraag van Ischa over hoe het eigenlijk met de vrouwenbeweging gaat: ‘Zolang ik er ben, is er niets aan de hand.’

 

De antiquarioniste is er niet meer en ook haar winkel is verdwenen, maar zo lang wij haar gedenken is zij er en leeft haar boekenziel voort.

Elk mens sterft twee maal

 

Als we ter hoogte van Xantippe fietsen over de zonnige of regenachtige Prinsengracht

 

denken wij aan haar.

 

Als de geur van oude boeken en vochtige pamfletten onze neuzen prikkelt

 

denken wij aan haar.

 

Als de Lorelei in onze oren zingt

 

denken wij aan haar

 

Als we strijden voor rechtvaardigheid voor vrouwen wereldwijd

 

denken wij aan haar.

 

Als we de vrolijkheid in de rondborstige kunst van Nikki de St. Phalle zien

 

denken wij aan haar.

 

Als we denken aan de literaire salons waar onze geest werd geprikkeld

 

denken wij aan haar.

Als we iets goed kunnen doen door wat zij ons leerde

 

denken wij aan haar

 

Zolang wij leven blijft zij leven,

 

Zij is een deel van ons, zolang wij haar herdenken

 

 

Bij zonsopgang en zonsondergang

 

denken wij aan haar.

 

Bij het waaien van de wind, in de kou van de winter

 

denken wij aan haar.

 

Bij het openspringen van de knoppen in de lente,

 

denken wij aan haar.

 

Onder de blauwe hemel, in de hitte van de zomer

 

denken wij aan haar.

 

Bij het ritselen van de bladeren, in de schoonheid van de herfst,

 

denken wij aan haar.

 

Wanneer het jaar begint en wanneer het eindigt

 

denken wij aan haar.

 

Zolang wij leven blijft zij leven,

 

Zij is een deel van ons, zolang wij haar herdenken

 

(Variant van joods gedicht)

 

Zie ook: De getijden van Nicoline Meiners, een boekje dat gemaakt is na haar overlijden met de speeches op de afscheidsbijeenkomst en meer informatie over Nicoline en haar antiquariaat Lorelei. Aanwezig in de collectie van Atria www.atria.nl

Gerelateerde blog:

Blog

In Memoriam: Phil van der Linden (1941-2013)

Afgelopen zaterdag 1 juni 2013 is Phil van de Linden op 72-jarige leeftijd overleden. Zij was de mede-initiatiefneemster van het begin jaren zeventig opgerichte feministische filmkollektief Cinemien.
Lees verder
Webdesign & development: www.silicium.nl