Boeken

Tropenritme

Achterplat Tropenritme

Tropenritme, de eerste roman van Ineke van Mourik, is een meeslepend literair document over de strijd tegen het gevoel van stilstand, van machteloosheid, dat het gevolg is van schokkende – maatschappelijke én perssoonlijke – ervaringen, tegen de achtergrond van de opkomst van en de ontwikkelingen binnen de vrouwenbeweging in de jaren zeventig.

 

In een poging om aan die bewegingloosheid te ontsnappen, maakt de ik-figuur, op instigatie van en samen met haar vriendin, het Indische meisje dat door de ik Het Grijze Kind wordt genoemd, een reis door Indonesië. De brieven die zij onderweg schrijft aan twee twee vriendinnen – De Oude Tovenaar en Orlando -, aan haar twee broers en aan Het Grijze Kind, beslaan het grootste deel van het boek. Ze vormen het verslag van een reis van niet-zien naar zien, van slaap naar wakker worden, van depressie naar verwerking van rouw, en tevens van de reis en het reizen zelf. 

 

Hoewel de ik-figuur in haar brieven ook journalistiek en essayistiek bedrijft en uitgesproken meningen en feministische theorieën niet uit de weg gaat, is Tropenritme een boek met de kracht van goede literatuur, dat zeer veel lezers zal aanspreken, ongeacht hun sekse of seksuele geaardheid.

 

Tropenritme verscheen in 1988 bij Uitgeverij In de Knipscheer te Haarlem. Is nog verkrijgbaar.

Het lege kwartier

Achterplat Het lege kwartier

Een jongetje van elf jaar dat bewusteloos in een ruïne wordt gevonden; een zeventigjarige vrouw die zich onder toezicht heeft teruggetrokken in haar souterrain; haar dochter die tijdelijk in een psychiatrische inrichting werkt; een patiënte die zich nooit wast en altijd steelt, een ander die op haar tachtigste nog een kind ‘baart’; een vrouw van midden veertig die aan de universiteit gaat werken en vriendschap sluit met een joodse man van middelbare leeftijd; een onbereikbare geliefde; een groot stuk zandwoestijn op het Arabisch schiereiland. Wat hebben al deze personen en plekken met elkaar te maken?

 

In het lege kwartier, dat zich voor het grootste gedeelte in Amsterdam afspeelt, worden. werkelijkheid, verbeelding en fantasie tot één verhaal gesmeed.

 

Het lege kwartier verscheen in 1998 bij Uitgeverij Atlas te Amsterdam. Niet meer te koop, maar wel via mij te bestellen tegen verzendkosten.

De nieuwe wilden in de poëzie

De bundel De nieuwe wilden in de poëzie verscheen in 1987 bij de Feministische Uitgeverij Sara te Amsterdam. (Alleen nog antiquarisch verkrijgbaar) Met een inleiding van Elly de Waard. ‘De Nieuwe Wilden staan buiten de, lees: mannelijke traditie en daardoor zijn zij ook niet gedoemd om zich te laten blijven. Ze ontdekken de taal om aan de werkelijkheid van vrouwen stem te geven. Hun werk is vitaal, omdat ze bereid zijn elke centimeter ruimte die ze veroveren in kaart te brengen.’

 

De groep vormde zich uit deelneemsters aan een poëzieworkshop van Elly de Waard bij Stichting Amazone, een Vrouwencultuurcentrum op de Singel in Amsterdam.
Het eerste optreden van de groep was tijdens het poëziefestival De Dichteressen in De Brakke Grond (april 1986). Een overzichtsartikel hoe het verder liep werd gepubliceerd door De Groene in 2001 (https://www.groene.nl/artikel/de-nieuwe-wilden).

Webdesign & development: www.silicium.nl