Tammy Wynette: Stand by your man 1

Eerder gepubliceerd op 21-8-2010 op de blogsite van Aletta door Ineke van Mourik (bibliothecaris).

images-2

Als er een lied is dat de feministische gemoederen in beweging brengt en heeft gebracht dan is het wel Stand by your Man. Het werd voor het eerst gezongen door Tammy Wynette in 1968 en daarna nog door vele anderen.

Country music (vroeger country en western music) wordt wel de Poor White Men’s Blues genoemd ook al bevolken vele dames het podium van de countrytempel de Grand Ole Opry in Nashville, Tenessee. Ik ben eraan verslingerd geraakt door mijn broer die altijd auto rijdt onder begeleiding van Dolly Parton, Tammy Wynette, Patsy Cline en veel andere rondborstige dames met hoog haar. In Nashville zeggen ze dan ook: hoe hoger het haar hoe dichter bij God. Want traditionele familiewaarden en religie spelen een grote rol in de country muziek. Maar die stemmen! Daarvoor zet ik graag even mijn feminisme opzij, zoals we dat ook wel deden in de jaren ’70 en ’80 door te dansen op seksistische muziek. Wie geheel zuiver op de graat is, werpe de eerste steen.

Enkele weken geleden las ik in NRC een recensie van een dit jaar verschenen biografie van Tammy Wynette. De kop bij de recensie was: Een groot talent – en verder niets. Daaronder: Het turbulente leven van countryzangeres en fantaste Tammy Wynette (1942-1998). Merkwaardige conclusie van de recensent ‘en verder niets’ als een biograaf de moeite neemt om het turbulente leven van Wynette te beschrijven.

Stand by Your Man is het lied dat miljoenen mensen kennen en waarover Hilary Clinton in 1992 opmerkte in een interview naar aanleiding van de seksuele escapades van haar man en president van de Verenigde Staten:
‘I wasn’t some little woman “standing by my man” like Tammy Wynette.’ Er stak een storm van verontwaardiging op en uiteindelijk bood Hilary haar excuses aan aan Tammy Wynette. Het lied heeft een bijna heiligenstatus en als je de tekst leest dan begrijp je al snel dat feministen paars aanlopen.

Sometimes it’s hard to be a woman
Giving all your love to just one man
You’ll have bad times
And he’ll have good times
Doing things that you don’t understand
But if you love him
You’ll forgive him
Even though he’s hard to understand
And if you love him
Oh, be proud of him
Cause after all he’s just a man

Stand by your man
Give him two arms to cling to
And something warm to come to
when nights are cold and lonely

Stand by your man
And show the world you love him
Keep giving all the love you can
Stand by your man

De feministische kritiek was in 1968 genadeloos en wellicht nu ook nog, maar als ik kijk naar de generatie van Tammy Wynette dan zie ik meer. Ik zie een witte heterowereld waar mannen mannen waren en vrouwen vrouwen en christelijke waarden hoogtij vierden. Wat ik ook zie is hoe die countryzangeressen zich met grote inspanning een plaats verwierven in een wereld die door mannen werd gedomineerd. Hun levens werden vaak getekend door mislukte huwelijken en veel ander ongerief, maar zij waren ook pioniers en de sporen daarvan kun je in de teksten van hun liederen terugvinden.

Eigenlijk is Stand By Your Man een heel mooi lied als we in een andere wereld zouden leven. Dan zou het onbezoedeld door seksisme een lied kunnen zijn dat over de liefde en mededogen gaat en dat we ook zouden kunnen zingen als Stand By Your Woman. En we zouden het kunnen zingen voor al die vrouwen die een hoge prijs hebben moeten betalen voor dat hoge haar, en vooral voor Tammy Wynette.

Maar in 1987 werd het haar in Nashville minder hoog.
Wordt vervolgd

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tammy_Wynette
http://www.tammywynette.com/

Zie ook YouTube

Verder lezen zie de collectie van Aletta:

Jimmy McDonough, Tammy Wynette. Tragic Country Queen / Jimmy McDonough

Finding her voice : The Saga of Women in Country Music | Bufwack, Mary A. Oermann, Robert K.

A boy named Sue : Gender and Country Music Boek | McCusker, Kristine M. Pecknold, Diane

Stand by your man boek | Wynette, Tammy Dew, Joan

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: